Beskyttelse av øyne og øye skader

Som sikker noen har fått med seg var det en person som fikk en kule (6mm BB) på øyet under stor spillet Gost Zone. Han brukte vernebriller men like vell klarte kulen og lure seg inn igjennom glippen mellom brille og ansikt, og ende opp på øyet. Dette kan man kalle et «one in a milion shot» men det gikk heldigvis bra og personen kom fra det med synet i behold.

Faktiske øyeskader fra Airsoft.
Faktiske øyeskader fra Airsoft.

Men tenkte derfor det er greit å skrive litt om dette med Beskyttelse for øyne og ansikt, samt hva man skal gjøre når ulykken først har skjedd.

Som alle veit er det påbudt med vernebriller når man spiller Airsoft. Dette er pågrunn av at den lille kulen på 6mm vs ditt øye er en dårlig kompinasjon. Noe jeg regner med alle forstår. Kan også referere til NASF sine regler om sikkerhet og beskyttelse pkt. 4 «KRAV TIL UTSTYR OG ANSVAR».

«4.1 Alle deltagere og tilskuere skal bruke beskyttelsesbriller som er godkjente etter ANSI Z87+/EN 166 F standard. På grunn av variasjoner i ansiktsform er det viktig at spilleren selv utfører «ladestavtest» på brillene. Dette innebærer at man forsøker å nå øyeeplet med en pinne/stav tilsvarende tynneste del på en ladestav som følger med de fleste airsoftvåpen i dag, ca. 5 mm. i diameter. Dersom øyeeplet kan nås direkte, bør brukeren bytte til en brille som passer vedkommendes ansiktsform bedre, da brillen ikke er å anse som sikker. Dersom du ser andre spillere med briller som ikke tilfredsstiller disse standardene bør du som en ansvarlig medspiller si ifra. Dersom spilleder anser det som uansvarlig, kan han nekte spillere å delta med briller som ikke passer. Nettingbriller er ikke, og vil aldri bli godkjente for bruk i airsoft. BB-pellets er laget av et slikt materiale at de kan splintre i mindre fragmenter når de treffer nettingen, for så å treffe og skade øyet innenfor. Vi anbefaler bruk av heldekkende briller til spill som i all hovedsak skjer innendørs. Med heldekkende brille menes briller som har en ramme som ligger inntil ansiktet rundt hele brillen. Ett eksempel er Bollé X800. »

Jeg vet mange bruker enkle «100kr» briller og/eller Nettingbriller/masker. Da de ikke ser viktigheten med å kjøpe sikkerlige briller da de koster en del. Men det er ganske enkelt, det hjelper ikke å ha en rifle til 10.000kr hvis du blir blind, og ingen forsikring eller erstatning i verden kan gi deg synet tilbake på øyet hvis det går sikkerlig dårlig. Og ansvaret ligger hos deg, bare du selv kan passe på at du har utstyr i orden. Er du usikker på hva du burde kjøpe eller om brillene dine holder, spør folk i klubben/miljøet eller gi brillen et enkelt skudd. En god brille burde tåle mer enn et direkte treff.

Som nevnt over er det viktig at brillene du bruker dekker områdene forover samt til siden. I Airsoft hvor man beveger seg mye, man ligger nede, ruller, krabber etc. Kan kulene komme fra alle mulige sider, og derfor er det anbefalt at brillene ligger så tett som mulig mot huden, evt helt på. Slik at det er tett. Sjangsene for «the one in a milion shot» er som det til sier veldig veldig usannsynlig. Men forsatt fult mulig, faktisk raporterte The Center for Disease Control at mer enn 19.000 personer ble behandlet for øyeskader skjedd ved brukt av våpen som ikke bruker krutt, som feks Airsoft våpen. Av de skadene var 71% under 20år.

I videone under vil du se litt testing og klipp relatert til teksten over. Førstehjelps tips kommer under videone.

Førstehjelp ved øyeskader

Ref tekst av Lektor Kåre Nesheim, Førstehjelpsinstruktør I Røde Kors/Ambulansepersonell I Helse Bergen.

Alle former for øyeskader må behandles øyeblikkelig fordi skaden kan medføre permanent skade på syn. Men det bør unnerstrekes at man burde ikke gjøre mer eller noe man ikke føler seg komfetable med.

-Rusk på Øyet Symptomer:
Irritasjon på øyet, Kløe, Økt tåreflod

Rusk på undersiden av øvre øyelokk:
Blunk mange ganger, ta tak i øyevippene og trekk så øyelokket forsiktig nedover. Trekk det ned mot nedre øyelokk og vreng deretter øyelokket opp. Du kan bruke en fyrstikk e.l, Fjern fremmedlegemet forsiktig. Bruk en ren/fuktig lommeduk, spyl eventuelt forsiktig

Rusk på undersiden av nedre øyelokk
Fjern rusket forsiktig, Bruk en rent fuktig lommeduk e.l. Spyl eventuelt forsiktig med vann/øyevann.

FREMMEDLEGEMER PÅ ØYET

Symptomer: Irritasjon på øyet, Svie, Økt tåreflod, Synlige fremmedlegemer. Smertene kan avta men flisa e.l. kan fortsatt være i øyet.

Førstehjelp Spyl øyet forsiktig med vann/øyevann,  ikke pirk eller gni  i øyet. Vær også oppmerksom på infeksjonsfaren. Sitter noe fast på pupillene/iris?  Dett skal kun fjernes av lege, Glass e.l. på øyet skal alltid undersøkes av lege. Oppsøk lege, også om du tror du har fått ut alt.

SLAG MOT ØYET
Som regel tar benkantene rundt øyet av for støtet, Du får et blått øye, Det vil si en bloduttredelse i området rundt øynene, Selve øyeeplet kan bli skadd, Muskler/nerver blir klemt sammen.

Symptomer Blødninger på øyet, Blåmerker rundt øyet, Svie, Verking, Synsfeltdefekter, Dobbeltsyn.

Førstehjelp Dekk begge øynene med en løs bandasje, Legg pasienten ned – det skadde øyet nederst, Utøv aldri press på et opprevet øyeeple, Gi psykisk støtte, Transport til lege/sykehus.

KUTT-/STIKKSKADE PÅ ØYET

Symptomer Blødning, Smerte, Synsforstyrrelser, Stikkskade i øyet kan være uten symptomer

Førstehjelp Dekk begge øynene med en løs bandasje, Press aldri på et opprevet øyeeple, Immobilisere fremmedlegme som evt stikker ut av øyet, IKKE fjern fremmedlegmer, det skal gjøres på sykehus, Husk psykisk støtte, pasienten skal ligge med det skade øyet ned, rask og forsiktig transport til sykehus.

ØYELOKKSKADE

Førstehjelp Stans blødninger med en steril kompress og lett trykk, Ikke bruk trykk, dersom også øyeeplet er skadet, Gi psykisk støtte, Kontakt lege.

Øyelokkene dekker ikke øyeeplet
Dekk øyet med en lett, fuktig steril kompress, Det forhindrer at øyet tørker ut, Dekk også til for det friske øyet, Rask transport til sykehus/lege.

UTSTIKKENDE ØYEEPLE
Selve øyeeplet kan være revet ut, og henge løst, Det ser lite pent ut, Både pasient og førstehjelper kan få panikk. Bevar for all del roen,  Ikke si at øyet ser forferdelig ut.

Førstehjelp Ikke skyv øyeeplet tilbake på plass, Dekk øyet løst med en fuktig, steril kompress, Dekk øyet med et pappbeger, Men ikke noe press mot øyet, Bandasjer begge øynene – lett og forsiktig, Psykisk støtte, nærhet, trøst, varme, Pasienten bør ligge på ryggen, Ansiktet/nesen peker oppove,  Hodet immobiliseres. Bruk nakkekrage, Støtt hodet med sandsekker/tepper e.l. Rask transport til sykehus

LEGEHJELP

Kontakt lege når -Det verker i øyet -Øyet er rødt og lysømfintlig -Det kommer noe i øyet som ikke forsvinner -Øynene har vært betente i 3-5 dager -Øynene hos et spedbarn er betente -Når du ikke vet hva som «feiler» øynene dine -Det er synsforstyrrelser.

HUSK ALTID, at Airsoft er en hobby, vi driver med dette for å ha det morro og sosialt. Dette betyr at det er en Gentleman «Sport». Du skal derfor altid hjelpe medspillere som har skadet seg. Ved skade, ikke vær redd for å rope «Game-stop/Pause» og kontakt arrangør eller klubbledelse.