Airsoft ble oppfunnet i Japan på 1980-tallet, og mange airsoftvåpen kopierer originalvåpenet ned til minste detalj. I Japan er det forbundt for sivile å eie våpen. Dette forbudet omfatter også paintballmarkører. Airsoft dekket derfor etterspørselen etter realistiske våpen for samlere, og våpen som det går an å spille med, for de som ønsker det.

Airsoftvåpen er ikke designet for å skade, og skyter 6mm runde plastkuler med en utgangshastighet på 70-150m/s. Disse kulene veier 0,12 – 0,40 g. og har derfor liten anslagsenergi. Airsoft er derfor ikke farligere enn for eksempel paintball, og grunnet mindre anslagsenergi er det faktisk mindre smertefullt. Norges Airsoft Forbund (NASF) stiller strenge krav til våpnenes utgangshastighet  «fot pr sekund» (fps) / «meter pr sekund» (m/s). Våpnene deles sådan inn i klasser, som hver enkelt har egne sikkerhetsavstander varierende fra 1 til 20 meter, samt type våpen som for ha de forskjellige hastighetene. (Mer info, se regelverk).

Grafisk og animert fremstilling av en AEG gearbox

Det er selvfølgelig påbudt med briller/maske under alle spill. Og det stilles strenge krav til disse, som må møte internasjonale sikkerhetsstandarder. NASF foretar ved jevne mellomrom tester av nytt sikkerhetsutstyr, og sender ut anbefalinger. Alt i alt er nok risikoen langt større for å vrikke ankelen under spill enn å bli skadet av et skudd. Treff skal kjennes, men ikke være smertefullt og lage blåmerker. Fotball, for eksempel, har mye større skaderisiko enn airsoft!

Airsoft er et spill, ikke noen form for «krigstrening». Vi identifiserer airsoft som breddeidrett.  Det som skiller airsoft fra paintball er hovedsakelig at det er lagt vekt på realisme i våpen og utstyr, og at det forutsetter ærlighet fra spillerne (at de som er med tar treff, da kulene ikke inneholder maling). Selv om det kan se skremmende virkelig ut er alle krigens grusomheter fjernet, og det eneste som gjenstår er adrenalinkicket.

Når det gjelder type spill er det bare fantasien som setter grenser. Airsoft kan spilles som en type rollespill (MilSim), innendørs ved «Fort Dale» som strid i bebygd område (SIBO), eller som konkurranse (hardball). Uansett hva man spiller er ikke poenget at ditt lag skal vinne, men at alle skal ha det gøy og få mest mulig ut av spillet. Airsoft er først og fremst en vennskapelig og sosial hobby og ikke en konkurranseidrett.